Ansiennitet opp i Oslo tingrett
Skanska må begrunne oppsigelser
Skanska kuttet 8 av 3650 ansatte for å spare penger. Hvorfor akkurat oss, krever anleggsarbeiderne svar på i Oslo tingrett.
RETTSSAK: LO saksøker Skanska Norge as for usaklig oppsigelse av 8 ansatte. Alle er medlemmer i Norsk arbeidsmandsforbund.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Rettssaken mot Skanska startet tirsdag. LO anklager anleggsselskapet for usaklige oppsigelser av 8 mann. De har boret tuneller, reist broer og sprengt fjell. Nå er de enten sykmeldt eller fristilt fra arbeidskrav i påvente av dommen.
LO: Noen andre burde vært oppsagt
Skanska må begrunne overfor Oslo tingrett hvorfor ansatte med kortere ansiennitet fikk beholde jobbene sine. Dette har skjedd:
Skanska hadde tapt flere anbudskonkurranser. Ved juletider 2015 varslet ledelsen at inntil 110 ansatte skulle sies opp.
Etter at 93 ansatte i år avsluttet sitt arbeidsforhold av andre grunner enn tvungen oppsigelse (ny jobb, uførhet, pensjon), skulle likevel 8 mann kuttes.
De bruker denne uka i Oslo tingrett.
LO-advokat Edvard Bakke er helt enig i Skanskas virkelighetsbeskrivelse: Norske entreprenører taper oppdrag til europeiske konkurrenter med lavere lønnsutgifter. Nedbemanning er berettiget.
– Ingen her bestrider at Skanska har rett til å tilpasse arbeidsstokken til markedet, sa Bakke i sitt innledende foredrag tirsdag morgen.
Problemet er hvordan og hvorfor akkurat disse 8 er valgt ut, når det ikke har skjedd ut fra ansiennitet. Det har de teorier om som vil bli satt ord på under rettsforhandlingen.
UKLART UTVALG: LO-advokat Edvard Bakke (t.v) mener Skanska ikke begrunner oppsigelsene. Til høyre Skanskas advokat Jarl Borgvin Dørre.
Eirik Dahl Viggen
– Oppsigelsene skjedde på uklart grunnlag
I februar la Skanskas HR-avdeling fram lister på til sammen 127 ansatte som skulle få sin kompetanse grundig kartlagt. Alle var ansatt innen Skanska anlegg. Dette er den viktigste av konsernets virksomhetsområder. Kartleggingen skulle brukes til å velge hvem som skulle sies opp.
De 127 utgjorde under en femtedel av de ansatte i Skanska anlegg.
Det forelå ingen begrunnelse for hvorfor akkurat de 127 skulle kartlegges, og ikke det store flertallet av de ansatte. Kartleggingen var ifølge Edvard Bakke grovt mangelfull.
Over 70 mister jobben i Skanska etter «lovlig sosial dumping»
Skanska-direktør: Presses hardt fra Europa
Rettssaken blir enda et stresspunkt for Skanska.
Årsresultatet viser en knekk: Skanska Norge omsatte i fjor for 9,2 milliarder kroner. Resultatet var på 285 millioner kroner, hele 197 millioner lavere enn året i forveien. Det igjen var 46 millioner mindre enn året før.
– Vi har i det siste tapt et par store oppdrag, forteller konserndirektør anlegg i Skanska, Steinar Myhre, til LO-Aktuelt.
HARDE ANBUD: For Skanska vil det være svært uheldig om de ansatte vinner gjennom med prinsippet om at ansiennitet skal gå foran kompetanse, sier konserndirektør i Skanska Anlegg, Steinar Myhre.
Eirik Dahl Viggen
Myhre møtte i Oslo tingrett tirsdag som representant for arbeidsgiversiden. Han beskriver situasjonen for selskapet som svært krevende, enda tilgangen til prosjekter i Norge har vært stor. Problemet er den sterkt økende konkurransen fra entreprenørselskaper fra østlige og sørlige deler av Europa, og fra Asia.
Skanska tapte anbudet på Follobanen, inkludert legging av betong på Oslo Sentralstasjon, til et italiensk selskap. Betongjobben alene ville tilført selskapet en million arbeidstimer.
På bare 10 år har 12-15 store aktører kommet og utfordret en håndfull norske riksdekkende entreprenører.
– Vi har kjempet for den norske modellen med høyt kvalifiserte fagarbeidere og lite hierarki. Det et er dette som står på spill nå som vi møter andre selskaper utenfra. Disse har ikke en slik modell. De konkurrerer med lave lønninger, sier Myhre.
Kjemper for norske arbeidsplasser
Myhre begrunner oppsigelsene med behovet for å sikre best mulig kompetanse i bedriften.
– Det er dette markedet vi må tilpasse oss i et forsøk på å bevare norsk egenproduksjon i bygg og anlegg. Derfor er det litt rart nå å stå i en slik rettssak. For Skanska vil det være svært uheldig om de ansatte vinner gjennom med prinsippet om at ansiennitet skal gå foran kompetanse, egnethet og mobilitet, sier konserndirektøren til LO-Aktuelt.
Hovedtillitsvalgt: Trasig med rettssak
Kriteriene for utvelgelsen var uklare, mener LO-advokaten. De tillitsvalgte hadde ikke vært med på drøfting i forkant.
– Jeg hadde aldri trodd at dette ville gå så langt som til retten, sier hovedtillitsvalgt i Skanska, Jan Åge Vik, i en av pausene.
HOLDT UTE: Hovedtillitsvalgt Jan Åge Vik ble ikke involvert i kompetansekartleggingen i forkant av oppsigelsene.
Erlend Dalhaug Daae
– Dette er veldig trasig, sier Vik.
Han tilhører Norsk Arbeidsmandsforbund. Det er første gang han stiller i retten som tillitsvalgt.
Han fikk servert listene av ledelsen dagen etter han kom tilbake fra ferie.
– Det burde vært drøftet et halvår i forveien.
8 saker i én
De kommende dagene vil partene føre vitner. Ansiennitetsprinsippet ved oppsigelser kan fravikes ifølge Hovedavtalen, som Skanska er forpliktet til. I så fall kan kompetanse eller andre kriterier ha forrang. Men det krever en felles forståelse mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, påpeker LO-advokaten. Hovedavtalen utgjør dermed en frivillig innskrenking av arbeidsgivers styringsrett.
De neste dagene vil retten bruke til å finne ut nøyaktig hvordan HR-avdelingen fant fram til hvilke navn de så seg ut til nedbemanning. Edvard Bakke bad dommerne, ledet av tingrettsdommer Torild Margrethe Brende, ta stilling til de 8 oppsigelsene som individuelle saker. Det er dermed en omfattende rettsprosess.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.